KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Den KDU-ČSL 9. června 2018 – Dolní oblast Vítkovic (DOV)

Den KDU-ČSL 9. června 2018 – Dolní oblast Vítkovic (DOV)

Přidáno 2. 5. 2018
Ilustrační foto
Zvolené místo konání je velmi atraktivní, charakteristické pro Ostravu a její průmysl.

Plynojem „GONG“– místo konání akce

OBRAZEK.jpg

Stavba tzv. mokrého plynojemu začala 22. 11. 1922 a dokončena byla za čtrnáct měsíců, v lednu 1924. Plynojem o obsahu 50 000 m³ jímal vyčištěný vysokopecní plyn a udržoval tlak v plynové síti. Vysokopecní plyn, jako vedlejší produkt při výrobě železa, byl odváděn do prašníku, kde byl pročištěn a zbaven z 80 procent prachu, poté byl veden do čistírny plynu, kde byl zbaven zbylých prachových podílů. Vyčištěný plyn měl využití jako otop ohřívačů větru, vytápěl koksovací komory koksovny a sloužil jako palivo plynových motorů pístových dmychadel. S ukončením provozu vysokých pecí byl v roce 1998 ukončen i provoz plynojemu.
Dle návrhu architekta Josefa Pleskota začaly v listopadu 2010 přípravné práce na rekonstrukci budovy. Zvon plynojemu byl v období od 13. do 23. ledna 2011 vyzvednut o 1492 cm a do vnitřního prostoru byla umístěna vestavba zahrnující konferenční sály, foyer, šatnu, galerii a velkokapacitní sál pro 1500 návštěvníků. Multifunkční aula byla otevřena 1. května 2012 a dostala jméno Gong.
Pozvanka_DenKDU-(1).jpg

Tento den si v areálu DOV aktivně užijí všechny generace. Je připraven hodnotný kulturní program:
Ve vstupním vestibulu bude hrát příchozím na uvítanou cimbálovka Poštár z Frenštátu pod Radhoštěm. Nabízí netradiční hudební zážitek pro všechny věkové kategorie.
Po slavnostním přivítání a vystoupení předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka vystoupí Lašský soubor písní a tanců Ondřejnica.
Ondřejnica,
lašský soubor písní a tanců Stará Ves nad Ondřejnicí byl založen v roce 1977. Původní dětská skupina místní základní školy přerostla do podoby více než stočlenného souboru s cimbálovou muzikou, taneční a pěveckou skupinou, dvěma dětskými skupinami a sólisty.
Soubor neměl možnost navázat na tradice vytvořené lašským souborem - předchůdcem. Snaží se nalézat a oživovat téměř zapomenuté písně, tance, zvyky a obyčeje svého regionu na jihozápadním okraji Ostravy. Usilujeme o osobité ztvárnění lašského folklóru, které by se svým výrazem nevzdalovalo původnímu záměru lidových tvůrců. Nejsilnější a nejpůsobivější stránkou tanečního, pěveckého i hudebního projevu je jemná lyrika, jednoduchost a prostota.
Lašské písně a tance mohli slyšet a vidět účastníci jeho vlastních koncertů, festivalů "Staroveské zámecké léto", národopisných slavností a přehlídek, Janáčkova hudebního Lašska a Hukvaldech a jiných kulturních akcí po celé republice. Ondřejnica reprezentovala svou vlast také v zahraničí - Polsko, Francie, Turecko, Dánsko, Belgie, Bulharsko, Slovensko, Sicílie. Mnohé písně v podání zpěváků a muziky souboru zaznívají na vlnách českého rozhlasu. Česká televize - studio Ostrava natočila o Ondřejnici pořad Vonička z domova. Největším úspěchem souboru bylo ocenění jeho programu "Moje Lašsko", sestaveného z písní a tanců povodí Ondřejnice, které inspirovaly i Leoše Janáčka k jeho vyznání k rodnému kraji.

Následovat bude Ocenění čestných členů. Z každého kraje přijme ocenění od předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka jeden člen, kterého navrhl příslušný Krajský výbor KDU-ČSL.
Od 13 hodin se můžeme těšit na HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica.
HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica je ojedinělé seskupení s vysokou uměleckou i interpretační úrovní, nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, který v počátcích vycházel zejména z lidové tradice. Více informací na www.hradistan.cz.

Po představení kandidátů do senátních voleb vystoupí rocková kapela ADOBRE. Jedním z jejich interpretů je 1. náměstek hejtmana MSK a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.
Na rozloučenou bude ve vestibulu hrát country kapela z Ostravy.
Konec akce je plánovaný v 17 hodin.
Plakat-generace.jpg
Za pozornost stojí Doprovodný program. Zaregistrovaní mohou zdarma navštívit Svět techniky U6. Nejen děti si zde užijí nezapomenutelný den.
Dále budou k dispozici skákací hrady, kolotoč, malování na obličej.
Do Velkého světa techniky budou mít zaregistrovaní účastníci akce vstup se slevou 20 % z ceny vstupného dle ceníku DOV.
(Pokud areál navštívíte mimo Den KDU-ČSL, a budete chtít s rodinou strávit den v atraktivním prostředí, zaplatíte vstupné, které si ne každý může běžně dovolit. Proto přijměte a využijte toto mimořádné pozvání do DOV na Den KDU-ČSL. Tato příležitost zdarma navštívit Malý svět techniky U6 a prožít den v Dolní oblasti Vítkovic se jistě nebude v brzké době opakovat).
Výhodou polohy areálu je rovněž dostatek parkovacích míst jak pro osobní auta, tak i pro autobusy. Parkovné je zdarma. Další výhodou areálu je to, že objekty jsou blízko sebe, nikde není daleko. Tzn. i starší lidé a děti bez větších problémů dojdou do cíle svých zájmů. Budovy jsou schopné pojmout ohromné množství návštěvníků. Díky velikosti objektů se nebudete cítit stísněni, ba právě naopak.
Přijeďte do Moravskoslezského kraje do DOV – bude se Vám zde líbit.
V případě zájmu se hlaste na tel.: 605 507 307 u bratra Adamce