Advent

Přidáno 7. 12. 2023
MO KDU-ČSL Nový Jičín přeje všem svým přiznivcům požehnaný advent.
První adventní neděle byla 3. prosince
Čtyři adventní neděle tak v roce 2023 budou:
1. adventní neděle 3. prosince 2023
2. adventní neděle 10. prosince 2023
3. adventní neděle 17. prosince 2023
4. adventní neděle 24. prosince 2023

Advent je začátek církevního roku, kdy se odpočítávají 4 neděle do Vánoc. Přičemž pokud připadá Štědrý den na neděli, je tato neděle také součástí adventu, což se stalo v roce 2017, a proto byl advent tenkrát mimořádně krátký. Advent je období očekávání Spasitele, rozjímání a duchovní přípravy na vánoční svátky.
Tradičně připadal advent na období klidu, po období léta a podzimních sklizní přicházelo klidnější období krátkých dnů a dlouhých nocí. Advent tak odpovídal životnímu stylu zemědělské společnosti, přinášel odpočinek a také domácí práce, jako bylo tkaní, draní peří, šití nebo pletení. Součástí adventu býval například i půst. Mezi klasické liturgické barvy adventu patřila fialová, purpurová, později černá, v některých oblastech se upřednostňovala modrá jako barva naděje, tuto barvu používala protestanská církev. Při některých příležitostech se používala bílá, později i růžová a zlatá.
Důkazy o slavení adventu lze najít zhruba v 5. století, přičemž ale tato tradice byla různá podle oblastí. Advent se tak slavil zhruba 4–6 nedělí, dnes je už tradičně vžito, že slavíme 4 adventní neděle.